Exploring Tomok for 1,5 hour

I looked very cool when exploring Tomok (an area in Toba Lake, Indonesia) with a 45-litre backpack on the back … hahaha, looked like a usual backpacker… # i’mnotcreativeinstyle

Souvenir sellers didn’t get tired of offering me along my way when exploring Tomok. “Dear, if you don’t buy, it’s OK. But just marry me, please”, She said and joked … #tapforehead.

Exited from port area and crossed Tomok main road, I through the souvenir corridor again until I found a performance stage of Si Gale-Gale (a historic wooden puppet in Samosir Island). The empty stage finally led me to asked to a woman. She said that if I wanted to watched Si Gale-Gale performance, I had to pay IDR 80,000 per performance, It can pay by individual or group.

Tomok main road

I decided to left until I finally found Tomok Parsaoran Tourism Village. Small village with neat traditional houses

I didn’t know, were it accupying ?….So quiet

Continuing my steps, I arrived at King Sidabutar’s Cemetery and welcomed by a old tomb guardian at gate. He put a Ulos (North-Sumatra traditional cloth. He put it on my right shoulder then he let me in. This well-maintained and clean cemetary area are for the family of King Sidabutar. My visit was free of charge and only needed to gave unspecified money to cemetery maintenance donation box.

Nice sculpture…

Exiting cemetery area from a different door, the way directed me to Tomok Batak Museum. A Batak traditional house that instantly resembles a Toraja traditional house.

Korean tourists who were busy taking pictures in front of museum didn’t allow me to captured museum front area. I decided to went inside first. By paying IDR 5,000, I was free to enjoyed every Batak traditional object with an explanation of its function in their cultural life.

There was a souvenir shop inside the museum and the souvenir are museum object duplicates.

I was leaving the museum at 4:05 p.m.

Yes, I got a bonus …. in my step got out from Tomok, I saw Si Gale-Gale in action because there was a group of Jakarta businessmen who paid the action. Slinked in, I was successful sat in the backseat. A show accompanied by a Batak music and led by an MC. There was a person behind the screen who played “Si Gale-Gale”.

The MC asked several people to dance in front together. All businessmen pointed to each other until there were 4 people coming forward. “one more forward, please!”, MC exclaimed. Finally one person ran forward, the businessman seemed surprised that they didn’t know who he was.

All men in the group were dumbfounded, there was intruder entering and taking over their stage … hahaha.

But finally they let me and began to applaused, I danced with pleasure. At the end of the show I greeted them and thanked to them for could join in their show for free. They smiled happily. The most beautiful closing for my  Tomok adventure.

I was finished my Tomok exploration with a very late lunch.

After that, I was escorted by restaurant owner to Bagus Bay Homestay in Tuk-Tuk area by simply paying IDR 20,000.

At this homestay I met Eloise again who just arrived from Medan … Then what were we planning?

1,5 Jam Menyusuri Tomok

Sepertinya Aku terlihat keren menyusuri Tomok dengan backpack ukuran 45 liter di punggung….hehehe, seperti bule-bule backpacker padaumumnya….# GaKreatifNih.

Penjaja souvenir tak lelah menawariku sepanjang perjalanan menuyusuri Tomok.  ” Bang kalau ga beli gapapa deh Aku ikhlas asalkan abang nikahin Aku”, ujarnya…..#pokjidat.

Keluar area pelabuhan dan menyeberang jalan utama Tomok, kembali melewati lorong souvenir sampai aku menemukan panggung pertunjukan Si Gale-Gale. Kursi pertunjukan yang kosong mengantarkanku untuk bertanya pada seorang Ibu. Katanya kalau mau nonton harus membayar 80 ribu per pertunjukan, perorangan atau rombongan.

Jalan Utama di Tomok

Kuputuskan pergi sampai akhirnya aku menemukan Desa Wisata Tomok Parsaoran. Perkampungan kecil dengan rumah adat yang rapi.

Melanjutkan perjalanan, Aku sampai di Pemakaman Raja Sidabutar. Disambut oleh seorang Bapak penjaga makam di gerbang. Dia menaruh kain ulos di pundak kananku lalu mempersilahkan masuk. Area makam yang terawat dan bersih ini diperuntukkan untuk keluarga Raja Sidabutar. Kunjunganku tidak dikenakan biaya dan hanya perlu mengisi kontak sumbangan kebersihan saja.

Keluar area makam dari pintu yang berbeda, mengarahkanku pada jalan menuju Museum Batak Tomok. Sebuah rumah adat Batak yang sekejap mirip rumah adat Toraja.

Para turis Korea yang sibuk berfoto di depan museum  tak memungkinkanku untuk meng-capture area depan museum. Kuputuskan masuk ke dalam dahulu. Dengan membayar 5 ribu, Aku leluasa menikmati setiap benda  adat Batak tradisional dengan penjelasan fungsinya dalam kehidupan budaya mereka.

Di dalam museum disediakan toko souvenir benda-benda duplikat dari barang-barang yang ada di museum.

Aku mulai meninggalkan museum pada jam 16:05.

Pucuk dicinta ulam tiba….dalam langkahku keluar Tomok, Aku melihat Si Gale-Gale sedang beraksi karena ada rombongan pebisnis Jakarta yang memborongnya. Menyelinap masuk, Aku sukses nimbrung di bangku belakang. Pertunjukan diiringi lagu Batak dan dipimpin seorang MC. Ada seorang dibelakang layar yang memainkan Si Gale-Gale.

MC meminta beberapa orang untuk menari di depan bersama. Para pebisnis itu saling tunjuk hingga ada 4 orang maju ke depan. “Ayo satu lagi maju !”, seru MC. Akhirnya ada satu orang berlari maju ke depan, para pebisnis itu sepertinya heran tak kenal siapa dia.

Semua anggota dalam rombongan itu bengong, ada penyusup masuk dan mengambil alih panggung mereka..hahaha.

Tapi akhirnya mereka membolehkanku dan mulai bertepuk tangan, Menarilah diriku dengan senangnya. Di akhir pertunjukkan aku menyalami mereka dan berterimakasih karena bisa gratis bergabung dalam pertunjukan yang mereka borong. Mereka pun semua tersenyum dengan senang hati. Penutup yang indah untuk wisata Tomok kali ini.

Trip di Tomok kuakhiri dengan makan siang yang sangat terlambat. .

Setelahnya Aku diantar pemilik rumah makan menuju Bagus Bay Homestay di daerah Tuk-Tuk dengan cukup membayar 20 ribu

Di homestay inilah aku kembali bertemu Eloise yang sepertinya baru tiba dari Medan….Lalu apa yang kita rencanakan?

50 Menit Melintas Toba

“Bang, tolong diisi”, senyum ferry crew menyodorkan lembar manifest yg telah terlanjur lembab karena paparan gerimis sepanjang hari. Nama, alamat asal dan umur yang harus kutulis. Mengingatkanku pada tenggelamnya KM Sinar Bangun di daerah Simanando-Toba 4 bulan sebelum aku mengisi manifest itu.

Satu jam Aku menunggu semenjak ketibaanku di Tigaraja Port  hingga manifest itu datang. Kupilih berlabuh di Tomok Port walau aku akan bermalam di sekitar Tuk Tuk Port.

Masuk di deck lantai 1, Si Nenek menyapaku dengan dagangan kacang rebus berasapnya, cocok untuk dinginnya angin kala itu.

Deck lantai 2 adalah spot pilihanku supaya kameraku bisa tampil selama 50 menit perjalanan….Sengaja duduk dekat rak baju pelampung…..hihihi, mudah-mudahan Aku tak harus “loncat “.

Dua perempuan cantik dan tiga pemuda yang lebih ganteng dariku mondar-mandir, naik turun deck berselfie dan berfoto ria, Aku hanya memandanginya dengan kupasan kacang yang kukunyah satu demi satu melawan dingin.

Yang kutunggu adalah lagu daerah Batak, malahan Mas Ariel NOAH yang menyanyi sepanjang perjalanan. Maklum Si Kapten dan crewnya anak anak muda.

Okay whatever….Saatnya beraksi.

Berpindah ke kiri kanan deck mataku terkagum dengan perbukitan dengan awan tipis dipuncaknya….Luar biasa lukisan Tuhan….Mataku mulai berlinang (eh, yang ini bohong).

Di atas deck pula salah satu crew menarik ongkos10 ribu per penumpang….Sekitar jam 15:02 Ferry merapat ke pelabuhan, Aku bergegas turun. Tetapi crew menahanku, ternyata itu bukan Pelabuhan Tomok yang dituju. Pelabuhan tersebut ternyata milik Hotel Lopo Inn….Mungkin mereka yang turun akan menginap dihotel itu.

Hanya 5 menit menurunkan penumpang, ferry kembali bertolak menuju Tomok Port. Dan dalam 3 menit ferry merapat ke pelabuhan Tomok.

Aku sengaja berburu foto disekitarnya ketika semua orang dengan cepat meninggalkan pelabuhan itu. Prinsipku “belum tentu Tuhan akan mengantarkanku kesini kembali”, jadi akan kumanfaatkan setiap momen dalam petualanganku.

Meninggalkan sisi terluar pelabuhan aku mulai masuk ke area wisata Tomok. Pemandangan pertama yang kulewati adalah lorong panjang stand souvenir yang memanjakan mata. Tapi sepertinya itu tak akan mempengaruhi backpacker macam Aku. Backpacker yang tak pernah membeli bagasi pesawat untuk space oleh-oleh dan hanya bermodalkan backpack yg sdh terisi penuh oleh perlengkapan perjalanan.

Sepertinya strategiku tepat untuk berangkat pagi dari Medan dan menuju Tomok terdahulu. Sekarang waktu ditanganku, masih ada 3 jam untuk menghabisi venue Tomok sebelum istirahat ke Bagus Bay Homestay di daerah Tuk Tuk.

Kemanakah harus berburu venue ?

Medan ke Toba dengan Sejahtera

Maksudku tuh, naik bus PO Sejahtera dari Medan ke Danau Toba. Jarak 170 km hanya ditempuh dengan 40 ribu. Istimewanya bukan pada naik busnya tapi terletak pada rasa penasaran sepanjang perjalanan untuk segera bertemu danau vulkanik terbesar di dunia.

dhazong

Ya itu adalah lobby Dazhong Backpacker’s Hostel…Bete…menjadi penginap yang bangun terpagi, tetapi rencanaku gagal untuk menangkap Bus PO Sejahtera pemberangkatan pertama jam 6 pagi. Satu jam mondar-mandir membuat kegaduhan supaya owner bangun. Mulai dari pencat-pencet lonceng di resepsionis, hingga keluar masuk pintu supaya sensor suara “WELCOME” berbunyi. Kegilaan yang bertujuan demi deposit sebesar 50 ribu.

06:10 doi terbangun….lama tak mendapatkan GORIDE karena lemah sinyal, Kuputuskan mendekat ke pusat Little India, tepatnya di Shri Mariamman Temple. Sekitar 06:34 GORIDE menjemputku. Tanpa sarapan dan tak sempet berbekal Aku segera naik, pasti akan tiba di Terminal Amplas 5 menit sebelum bus kedua berangkat. Benar adanya GORIDE belum masuk terminal terlihat bus keluar, Aku bergegas turun menunggu bus mendekatiku.

Nih, foto Terminal Amplas kudapat sehari sebelumnya ketika tiba dari Kualanamu Airport:

amplas

10 menit masuk ke bus, gerimis berubah menjadi hujan lebat. Bus ekonomi ini sering berhenti menaikkan penumpang sebelum masuk tol. Hujan mengharuskan semua jendela ditutup. Asiknya disini nih….bagaimana mengatur nafas supaya tak terlalu banyak menghisap asap rokok sepanjang perjalanan. Karena dengan jendela tertutup, banyak penumpang merokok tanpa henti, habis sepuntung akan diisapnya puntung yang lain….asik kan.

Saat kelaparan tak ada pedagang asongan satu pun masuk, Aku hanya sesekali Facebook Massangeran dengan “Si Cantik” Eloise yang terus menanyakan bagaimana caraku menuju Toba, Australian solo traveler yang berkenalan denganku di dormitory. Doi akan menuju Toba kesiangan harinya dengan mengcopy paste apa yang kulakukan. Bahkan doi menanyakan dimana aku mendapatkan guesthouse di Toba seharga 60 ribu….Nanti Aku akan ceritakan bagaimana akhirnya kita berdua boncengan naik motor membedah Samosir.

bus sejahtera

Suara berisik wiper usang bus beriringan dengan lagu-lagu khas Batak mengiringiku menikmati suasana jalanan, perkampungan, dan kebun-kebun sawit.

Jam 11:25 mataku tertegun pada kemunculan perairan yang luas setelah bus menuruni punggung bukit di suatu tempat. Yesss….itu Toba Lake….Keren habis.

Pergantian sopir untuk kembali ke Medan dilakukan sebelum tiba di pelabuhan penyeberangan Tigaraja. Aku hampir kebablasan karena kondektur tidak memberitahukan bus sudah dimana, Aku hanya memantau “Your Position” di Google Maps. Terlihat Aku sedikit menjauhi Pelabuhan Tigaraja. Kuputuskan turun dan berjalan kaki dalam gerimis menuju pelabuhan.

Tak mau kehilangan momen berburu foto sepanjang pelabuhan Tigaraja kurelakan 50 ribu membeli payung di pasar sekitar pelabuhan. 

tigaraja

Beberapa sudut Pelabuhan Tigaraja

Toba….I come !

 

 

Cilacap Main Square, Indonesia

In Indonesia, Main Square (Indonesian Language name it as “Alun-Alun”) is always identically with downtown and government offices. And will usually be a landmark for the region concerned.

Similarly with Cilacap Main Square. I will dissect what’s in this main square.

Come at night to captures the beauty of Cilacap Main Square.

1. Fisherman Monument 

This monument shows the statue of a fisherman couple who are raising wijayakusuma flower. precisely located in front of the Main Square courtyard. At night, the fountain under it will emits various colors rotately so we can enjoy the blend of its beauty from Main Square courtyard.

Air Mancur

This monument is located on the protocol street i.e Jenderal Sudirman Street and becomes the center of 3 way intersection. When saturday night arrives, the traffic flow along this monument will be closed and will become a night tourist spot for foreigners aand Cilacap townspeople.

2. Jami’ Mosque Darussalam 

The interesting thing from this jami mosque is its minaret. Like in the fountain of Fishermen Monument, the mosque minaret also emits very harmonious colors with Fisherman Monument ones.

Located to the west of Main Square and flanked by 2 main roads i.e Jenderal Sudirman Street and Masjid Street.

Masjid Jamie

The lower chamber of the minaret is a radio station i.e 107.2 Radio Da’wah Daarussalaam FM Cilacap.

3. Cilacap Regent Office

Whereever Main Square location then that is where the government office is located. Located to the north of Main Square, the Regent’s Office has large gates and yard before actually entering the main office building.

Kantor Bupati

3. Cilacap Penitentiary

Located on Mataram 1 Street, this building is a Penitentiary Class IIB  with maximum capacity of 500 prisoners.

Lapas Cilacap

At night, the Penitentiary is very quiet and strangely horrified when I lingered in front of it.

4. Cilacap Judiciary

I was overlooked to captured this object because I thought there wasn’t more buildings in Main Square after captured Penitentiary. The building itself is flanked by Jenderal Sudirman Street and Mataram 1 Street, precisely at right front of Main Square.

5. The Park Fountain

Located opposite Jenderal Sudirman Street, in front of the Main Square courtyard. This fountain is located inside a park behind the CILACAP BERCAHAYA lighting board.

Air Mancur Warna

The color change in the fountain makes the park look very beautiful.

Well …. If you go to Cilacap, visit Main Square for culinary tour and enjoy the light party around it.

 

Bonus from Tanjung Intan Port, Cilacap, Indonesia

Mr. Fatchul Rochman  (online transportation driver) finally picked me up at Pendem Fort courtyard after he strayed into its south courtyard.

I just ordered in GOJEK application to went to Tanjung Intan Port. When I got on his bike, he asked my origin. After he knew I was from Jakarta, he seemed enthusiastic, and without my consent he said that he would deliver me to some places before entering Tanjung Intan Port. He was sincerely because at the end of the trip he refused when I tried to gave additional tips.

He explained to me every place that we passed along the way to the Port. Starting from the history of KOPASSUS Headquarter building and several stories about Nusakambangan. Exciting………

He turned abruptly. When I asked where we were going, he said we were heading for the Coal Pier.

This is it guys …. Was given a bonus like this

 

Pelabuhan Sandar Batubara

Cilacap Coal Pier

Leaving the Coal Pier, he started to told about the hustle and bustle of Cilacap when there were dead executions of some famous prisoners. While told, he suddenly brought me here:

Penyeberangan ke LP

 

Left: PENGAYOMAN IV Ship that transported prisoners to Nusakambangan Jail.
Right Up and Down: Sailing post to Nusakambangan

This is the sailing point of prisoners toward Nusakambangan jail. So it was very tight. I said: “We don’t have to go there, Mr. Fatchul”, I thought we would be expelled by officers because we didn’t have any interests there. But he still assured me that he would successfully entered me to this place because he was Cilacap townspeople and surely could be given access by officers.

Yes….finally We were still refused. We were only allowed to saw the sailing process from Pandu Station.

Stasiun Pandu

Pandu Station is a guiding center of big ships that would dock in Cilacap to avoided for stranded or crashed corals.

Well, after being given three bonus venues we were finally arrived Tanjung Intan port. He said that the port was closed for tourism especially for me who would try to visited without specific purpose.

But he had a never give up gene. He told to security officers that he was taking a guest. And finally they gave us access … ..The incredible Mr. Fatchul ….

Finally I enter into this logistic port

Pelabuhan Tanjung Intan

riding a motorcycle behind a coal truck makes the clothes being black … hehehe

Well, when I arrived near the coal ship, I tried to captured the IVS KAWANA and PUTRI SEJATI coal ships.

But my action didn’t continue for long because there was security officer who came to me on his motorcycle and said that I should get out from there because I was considered to entered without the permission of internal security and I didn’t wear PPE (Personal Protection Equipment).

Finally I had to got out without long negotiation … .Anyway, this experience became a closing part of my trip in Cilacap that I always remembered.

Okay then there wasn’t other purpose than had to back to Whiz Hotel Sudirman and got ready to Jakarta.

Wait for my other acts while in Cilacap that I had not told yet … .thanks guys.

Attractions Near Cilacap Downtown, Indonesia

Free visiting to other places is certainly fun for everyone, especially for people who have traveler passion.

I experienced it on business trip 28-29 April 2018. 3D2N visitation to southern city of Java delivered me to some tourist attractions around Cilacap downtown.

Here are some places you can visit in Cilacap:

1. Saung Madu Al Azhar

Saung madu Cilacap

“Klanceng” honey that’s cultivated here is a program of Lembaga Amil Zákat Nasional (LAZ) Al Azhar Cilacap which aims to build surrounding society economy. Therefore, in addition except have its own area for cultivation, the manager also entrust 2 cultivation boxes to every family in the village.

Located in northern of downtown, only takes 20 minutes to get there. Taste honey directly from the nest and eat markisa fruit from the plants around the cultivation area are a interesting moments as my trip opening in Cilacap.

2. Sunset at Sleko Port

Sleko port is a ferry port in Cilacap. Of course many people sail from it, especially sailing to famous tourist village in west Cilacap namely Kampung Laut.

Pelabuhan Sleko

Coming in afternoon after a long day working becomes a good option to relaxation while enjoying beautiful sunset.

3. Teluk Penyu Beach

Don’t leave the night without do interesting activities…. after the sun sinks, I immediately headed to Teluk Penyu beach for enjoying the night and seafood dinner.

Pantai Teluk Penyu

Eating “mendoan” (Cilacap’s local food) or seafood isn’t expensive here. I also spent time to saw night fish auction here. Local language made it seemed funny and entertaining. According to local community, Cilacap has the most “Ngapak” accent (Cilacap accent) among other areas whose “Ngapak”accent too.

I visited 2 times to this beach. At night I could visit for free and during the day had to paid Rp. 5,000 at front gate.

4. Cilacap Square

After enjoying night breeze, I drank local beverage namely “wedang ronde” in Cilacap Square to warmed my body.

Alun Alun Cilacap

The square has very beautiful lighting at night. Some junior high school students even held art performances here. It can be a free show that you can see while hangout with your beverages.

5. Karang Pandan Beach

In second day afternoon, after the office’s event was over, I rushed to east side of Nusakambangan island. This was the main destination that I had been waiting since my departure from Jakarta.

Pantai Karang Pandan

I need to rent a motor boat service worth IDR 30,000 for round trip sailing toward there. Because of its dropping point in the north of the island, I needed to walked for 30 minutes to Karang Pandan Beach which was located on the South of the island.

Beautiful white sandy beaches ready to pampered every tourist eyes who visited it.

6. Singapore of Java Cruise.

Coinciding with Saturday night, I wanted to hangout for enjoying my last night. One of attractions that be used by Cilacap young people to hang out is getting around the sea by Jaya Sakti Ship to enjoy the beauty of Cilacap night through Singapore of Java Cruise.

Singapore of java Cruise

2 hour cruising could pamper enough my eyes with beautiful light along Cilacap coast. It made me amazed about the beauty of Cilacap at night.

Oh yes, the cruise departs from Sleko Port guys….

7. Pekan Raya Cilacap. 

I thought it was a “G” political party tentatived event to campaigning. I passed it when I came back from Singapore of Java Cruise. Because of intriguing finally I stopped by.

Pekan Raya Cilacap

There were some food stall, fashion stall and toys stall inside and a large show stage. I just wandered around for a while without buying anything here.

8. Pendem Fort.

The last day in Cilacap felt incomplete if you hadn’t visited this Dutch colonial heritage fort. The defense fortress that lies on the shores of Teluk Penyu beach had added my information that Cilacap in the past had a risk to be attacked by enemies via sea. So Dutch Colonial built it, this fort was one package project with Karang Bolong Fort on Nusakambangan Island.

Benteng Pendem

Only spent IDR 5,000, I could explore the ins and outs of this fort, even I went into all the fort room that had different function on its time.

9. Tanjung Intan Port.

Looks like this logistics port isn’t open to public because the port is very busy with heavy trucks traffic for carrying unloading coals from docked ships in this port. Except coal ship, there are fertilizer and refined sugar ones also.

Pelabuhan Tanjung Intan

I was just lucky to get through the security guard for 5 minutes before I was finally banned and asked to out from it for security reasons.

That are some alternative tourism attractions near downtown. Come to Cilacap to see the other side of its tourism that rarely expose to public.