Not Silangit, but Kualanamu

KNO is the code for Kualanamu International Airport which is established by IATA. Like CGK for Soetta, KUL for KLIA and SIN for Changi.

In the past, when I thought of Medan (before I actually visited it) then the first place which I imagined was Toba Lake….Even though, Toba Lake is in Simalungun Regency, while Medan is 190 km at north of lake.

Perception changed again when Indonesia airport optimization era was promoted throughout the country. When I hear the word “Medan”, then I automatically imagine Kualanamu. How not, Kualanamu had set a record in as a pioneer in using of airport train to downtown in Indonesia.

1. Arrival Hall

Conveyor belt area.

Sriwijaya Air SJ 010 with its very economical ticket meritorious for landing me at Kualanamu International Airport (KNIA). As always, airport exploration is a must for me. I decided to invest my first hour in North Sumatera to explore each side of Kualanamu.

Main Arrival Hall.

The temperature of Medan had only moved to 28 Celsius degrees, so it wasn’t as hot as I imagined. Therefore I feel relaxed when stood a little long in plane parking lot while waiting for shuttle bus apron to picked me up right under the plane.

Maimun Palace Replica, Medan tourism icon.

Entering the airport which has meaning of the name i.e “Meeting Place”, situation became noisy because many passengers were running around and even willing to queued to take pictures with Mr. Jokowi who was pedaling a bicycle or just to captured theirself in KNO yellow signboard spot.

2. Departure Hall

That is check-in area.

After exploring Arrrival Hall and understanding a dozen directions to several airport facilities, I made time to go up to 2nd floor to see Departure Hall. This became a necessity because I was aware that I would back to Jakarta from Minangkabau International Airport in Padang Pariaman.

They were busy to leave Medan.

Only situation of plane’s waiting room wasn’t caught on my camera because I didn’t have a ticket to enter it. Exploration at Departure Hall must finally end here.

The departure gate after you check-in.

3. Other Facilities

Down from 2nd floor through escalator, I returned to Arrival Hall to see available other facilities .

Tourists must come here if they want to find information about North Sumatera tourism.

I talked for a long time with “The Beautiful Hijab” on duty at Tourist Information Center. Her aura made me feel comfort and smoothly issued as many questions as possible just to be able to admire her beauty longer….Hihihi.

Information Center at Arrival Hall.

Leaving Arrival Hall and hold many brochures as result of my conversation with her. Combined with an itinerary which I composed, my exploration focus for North Sumatera Province this time are in Medan, Toba Lake and Pematang Siantar. Because I would pass all this three places.

Exit gate of airport main building.

4. Airport Train Access

Yuhuii….I was excited because in an instant I would directly see “The Blue Sky” which is already famous throughout my country as the first airport train in Indonesia.

Look at the sign board. How easy it is to find it.

This South Korean-made train sells its tickets for USD 7.4 for one way trip from airport station to downtown or vice versa.

Gate to airport train station.
Ticketing counter and information desk.
Automatic Ticket Vending Machine.

But sorry, gaes….I couldn’t show the train interior, because I wasn’t ride it to downtown. Its price is too expensive for me. There is other transportation mode which are more affordable with my wallet.

That is the airport train….

5. Airport Bus Access

Yes, I chose to use DAMRI bus to go to downtown. Its ticket price which is only USD 1.1 really made it as first choice and suddenly appeared in my backpacker instinct. Not bad anyway, the price gap about USD 6.3 can be made for four time meals…. So this savings started from DAMRI airport bus….Hahaha.

Let’s buy a DAMRI ticket and then head to downtown.

I was satisfied after successfully collecting one airport which is belonged to my country and would be stored in my journey history.

See the airport’s inside: https://youtu.be/9XkLfmzCuqA

Thank you Kualanamu….Welcome Medan.

Advertisements

Breaking a Record with SJ 010

Yessss….Finally I flew to Medan via that route.

Was SJ 010, Sriwijaya Air’s morning flight using BOEING 737-900ER which took me to “Kota Melayu Deli” (other name of Medan). Amazing journey which was actually unplanned. It is different from my habits when traveling abroad with making detail itinerary since a year before the trip is executed.

At 3:58 am, I have arrived Terminal 2 Soetta.

Starting from a taunting every morning in my beloved office, who is always me as victim. “Achh….you don’t love our country and always go abroad. Our country is beautiful, why do you have to go abroad?“. Even though they who spoke it also rarely went on picnics everywhere….Hahaha.

Upon arrival at airport, I went straight to check-in counter.

This trip was also obsessed because of another tickling event. Starting from planning to go with marketing friends to Toba Lake, which is always planned at the end of every year. Even three years have passed or arguably until I have explored more than ten nations, it was never realized.

Install your own cabin baggage tag, Donny!

Yes, such it, sometimes friends have passion just on their lips. So if I don’t do the action by myself, I will never go to outside of Jakarta.

Preparing to passed x-ray security screening at gate F.

The end of October is time when I get an additional 5 days leave. This is a benefit which I got since I was become a supervisor in my office. Somehow, the discussion about Toba Lake at Thursday morning briefing made me curious to open a ticket search site.

05:46 am….Let’s boarding!

Following my fingers which kept dancing on keypad, I was anesthetized because I suddenly had ended the payment gate session on website and then bringing a Cengkareng-Kualanamu e-ticket for USD 40.8. Damn, travel maniac….I had to get ready for next 18 days to explore Sumatra island.

The dashing of Sriwijaya Air SJ 010.

Now I would be the first marketer in my office who would see beauty of Toba Lake. No need to plan a lot, didn’t need to say much….Just go whatever you want, Donny!

Not only in highway….Wanted to fly through Soetta runway also had to queue.

I hope that after returning from Sumatra expedition, my friends wouldn’t say that I don’t love my own country.

At 6:41 am I floated above Jakarta.
And having breakfast with Sriwijaya Air menu.

And you need to know, this trip started from Medan and would end in Padang. After returning home, I would be dubbed as a crazy traveler for the first time by all friends in office….Wow.

Why did Sriwijaya Air always make strange noises like rickety while flying.

I didn’t deliberately land in Silangit because my strong desire felt exploration of North Sumatra mainland to see its nature and mingled with unique local people from the various stories which I heard.

The view outside was able to forget strange noises in the cabin.
Flight with zero turbulence.
The sparkling Malacca straits is doused by dawn.
The awesome North Sumatra coastline.

My furthest exploration on Sumatra island so far only reached the edge of Martapura city, South Sumatra. But that wasn’t in traveling, but only to fulfill my duty when I was a freshwater fish sales many years ago.

I was arrived….Come on down!
That’s the main building of Kualanamu International Airport.

There was one interesting comment on my social media when I just landed in Kualanamu. “Bro Donny, He always work hard and travel harder“….Looked like I have to accept that jargon from my friend.

Waiting for apron shuttle bus.
The bus was coming.

Just like a dream, finally being able to visit North Sumatra. One thing that was never thought of before. It must be like that to explore the beauty of Indonesia. No need to think a long, just go….If lost, it won’t far from home….Hahaha.

Exploring Medan started from this door….Let’s go!

You can see its video here: https://youtu.be/3Bwjm3VULPc

By the way, you can search for flight ticket from Jakarta to Medan in 12go Asia. Try to search the route here: https://12go.asia/?z=3283832

Bukan Silangit, Tapi Kualanamu

KNO adalah kode untuk Kualanamu International Airport yang ditetapkan oleh IATA. Seperti CGK untuk Soetta, KUL untuk KLIA dan SIN untuk Changi.

Dulu, kalau memikirkan Medan (sebelum aku benar-benar mengunjunginya) maka tempat pertama yang kubayangkan adalah Danau Toba….Parah, padahal Danau Toba berada di Kabupaten Simalungun, sedangkan Kota Medan berada 190 km di utara Danau.

Persepsi kembali berubah saat digalakkannya era optimalisasi bandar udara di seluruh negeri. Ketika mendengar kata “Medan” maka yang terbayang secara otomatis adalah Kualanamu. Bagaimana tidak, Kualanamu telah mencatatkan rekor sebagai pelopor penggunaan kereta bandara menuju ke pusat kota.

1. Arrival Hall

Area conveyor belt.

Sriwijaya Air SJ 010 dengan tiket kelewat irit berjasa mendaratkanku di Kualanamu International Airport (KNIA). Seperti biasa, eksplorasi bandara menjadi keharusan bagiku. Kuputuskan menginvestasikan satu jam pertama di Sumatera Utara untuk menjelajah setiap sisi Kualanamu.

Main Arrival Hall.

Suhu kota Medan baru beranjak di level 28o Celcius, jadi belum sepanas yang kubayangkan. Karenanya aku berasa santai ketika sedikit berlama-lama di parking lot pesawat sembari menunggu apron shuttle bus menjemputku tepat di kaki pesawat.

Replika Istana Maimun, ikon pariwisata Medan.

Memasuki bandara yang memiliki arti nama “Tempat Bertemu” tersebut, suasana menjadi riuh karena banyak penumpang berlarian bahkan rela mengantri untuk berfoto dengan Pak Jokowi  yang sedang mengayuh sepeda atau untuk sekedar mengabadikan diri di spot signboard kuning KNO.

2. Departure Hall

Itu dia area check-in.

Pasca menjelajah Arrrival Hall dan memahami selusin arah menuju beberapa fasilitas bandara, aku menyempatkan naik ke lantai 2 untuk melongok Departure Hall.  Ini menjadi keharusan karena sadar bahwa aku akan pulang ke Jakarta dari Minangkabau International Airport di Padang Pariaman.

Mereka yang sibuk untuk meninggalkan Medan.

Hanya kondisi ruang tunggu pesawat yang tak tertangkap kamera karena aku tak bertiket untuk memasukinya. Eksplorasi di Departure Hall akhirnya harus diakhiri di sini.

Pintu departure setelah Anda melakukan check-in.

3. Fasilitas Lain

Menuruni  lantai 2 melalui escalator, aku kembali berada di Arrival Hall untuk melihat fasilitas lain yang tersedia.

Para turis harus kesini jika hendak mencari informasi tentang pariwisata Sumatera Utara.

Aku cukup lama bercakap dengan “Si Jilbab Cantik” yang bertugas di Tourist Information Center. Paras ayunya membuatku betah bertutur dan lancar mengeluarkan pertanyaan sebanyak mungkin hanya untuk bisa mengagumi beningnya lebih lama….Huuu, dasar kutu kupret kamu, Donny!…Hahaha.

Information Center di Arrival Hall.

Meninggalkan Arrival Hall dengan menggenggam banyak brosur sebagai buah percakapanku dengan si doi. Dipadu dengan itinerary yang kususun, fokus eksplorasi Provinsi Sumatera Utara kali ini ada di Medan, Danau Toba dan Pematang Siantar. Karena aku akan melewati ketiga tempat itu.

Pintu keluar bangunan utama bandara.

4. Akses Kereta Api Bandara

Yuhuii….Aku menjadi girang karena sekejap lagi akan melihat secara langsung “Si Biru Langit” yang sudah terlanjur tersohor ke seantero negeri sebagai kereta bandara pertama di Indonesia.

Lihat sign board itu. Gampang kok menemukannya.

Kereta buatan Korea Selatan ini menjual tiketnya seharga Rp. 100.000 untuk sekali jalan dari stasiun bandara menuju pusat kota atau sebaliknya.

Gerbang menuju stasiun kereta bandara.
Ticketing counter and information desk.
Automatic Ticket Vending Machine.

Tapi beribu sayang dan maaf ya, gaes….Aku tak bisa memperlihatkan interior kereta, karena aku tak jadi menaikinya. Harganya terlalu mahal untukku. Ada moda transportasi lain yang lebih terjangkau dengan dompet.

Tuh kereta bandaranya….

5. Akses Airport Bus

Yes, aku memilih menggunakan bus DAMRI menuju pusat kota. Harganya yang hanya Rp. 15.000 sungguh menjadikannya sebagai pilihan utama dan pertama yang sekonyong-konyong muncul dalam naluri. Lumayan toh, sisa Rp. 85.000 bias buat empat kali makan….Jadi pengiritan dimulai dari DAMRI bandara….Hahaha.

Yuk beli tiket DAMRI lalu menuju pusat kota.

Puas rasanya setelah berhasil mengoleksi kembali satu bandara milik bangsa dan akan tersimpan dalam sejarah kelayapanku.

Lihat bagian dalam bandara: https://youtu.be/9XkLfmzCuqA

Thank you Kualanamu….Welcome Medan.

Memecah Rekor bersama SJ 010

Yessss….Akhirnya aku terbang ke Medan melalui rute itu.

Adalah SJ 010, penerbangan pagi Sriwijaya Air menggunakan BOEING 737-900ER yang mengantarkanku ke Kota Melayu Deli. Perjalanan menakjubkan yang sebetulnya tak terencana. Berbeda dengan kebiasaanku ketika menjelajah ke luar negeri dengan perencanaan matang hingga setahun sebelum perjalanan tersebut dieksekusi.

Jam 03:58 pagi, aku sudah merapat ke Terminal 2 Soetta

Berawal dari ledekan setiap pagi di kantor tercinta yang selalu saja aku menjadi korbannya. “Ah lo mah Don, ga cinta tanah air, pergi ke luar negeri melulu. Negeri kita ini indah, mengapa harus ke luar negeri?”. Beuh padahal yang ngomong juga jarang piknik kemana-mana….Hahaha.

Setiba bandara, aku langsung menuju konter check-in.

Perjalanan ini juga terobsesi karena kejadian menggelitik lain. Bermula dari rencana ngebolang bersama teman-teman marketing ke Danau Toba yang selalu direncanakan setiap akhir tahun. Bahkan sudah tiga tahun berlalu atau boleh dibilang hingga aku telah menjelajah lebih dari sepuluh bangsa, tak kunjung direalisasikan.

Pasang cabin baggage tag mu sendiri, Donny!

Ya begitulah, terkadang teman-teman itu hanya semangat di bibir. Jadi kalau aku sendiri yang tidak melakukan action maka aku tak akan pernah melanglang keluar Jakarta.

Bersiap melewati x-ray security screening di gate F.

Akhir Oktober adalah waktu dimana aku biasa mendapat cuti tambahan 5 hari. Ini adalah benefit yang kudapat semenjak menjadi supervisor di kantor (Sombong kan aku….Supervisor gitu loh….Hahaha). Entah kenapa pembahasan Danau Toba di briefing Kamis pagi membuatku iseng untuk membuka sebuah situs pencarian tiket.

Jam 5:46…Mari kita boarding!

Mengikuti jemari yang terus menari diatas keypad, aku bak terbius karena tahu-tahu sudah mengakhiri sesi payment gate di situs itu dengan membawa e-ticket Cengkareng-Kualanamu seharga Rp. 552.950. Damn, dasar travel maniac….Aku harus bersiap 18 hari ke depan untuk menjelajah pulau Sumatra.

Gagahnya Sriwijaya Air SJ 010.

Kini aku akan berstatus menjadi marketer pertama di kantor yang akan melihat indahnya Danau Toba. Tak perlu banyak rencana, tak perlu banyak bicara….Berangkat aja sesuka hatimu, Donny!

Tak cuma jalan tol….Mau terbang melalui runway Soetta pun harus mengantri.

Aku berharap sepulang dari ekspedisi Sumatra, teman-teman tak akan nyinyir lagi bahwa aku tak mencintai negeriku sendiri….#dasartukangbaper.

Jam 06:41 aku melayang di atas Jakarta.
Dan bersarapan pagi ala Sriwijaya Air

Dan perlu kamu tahu, perjalanan kali ini berawal dari Medan dan akan berakhir di Padang. Setelah pulang nanti, aku akan dijuluki traveler gila untuk pertama kalinya oleh seisi kantor….Wuakakakakak.

Kenapa Sriwijaya Air selalu mengeluarkan bunyi-bunyi aneh bak reot selama terbang.

Aku sengaja tak mendarat di Silangit karena begitu kuat keinginanku untuk merasakan menjelajah daratan Sumatra Utara untuk melihat alamnya serta berbaur dengan masyarakat lokal yang unik dari berbagai cerita yang kudengar.

Pemandangan di luar yang mampu melupakan kebisingan suara-suara aneh dalam kabin.
Penerbangan dengan zero turbulence
Selat Malaka yang berkilau tersiram fajar.
Garis pantai Sumatra Utara yang mengagumkan.

Penjelajahan terjauhku di pulau Sumatra selama ini hanya mencapai tepian kota Martapura, Sumatera Selatan. Tapi itu bukan dalam rangka traveling, tetapi hanya untuk memenuhi kewajiban ketika aku menjadi sales ikan air tawar bertahun-tahun lalu….Wah, buka kartu nih.

Sudah sampai….Ayo turun!
Itu dia bangunan utama Kualanamu International Airport.

Ada satu komen menarik di medsos milikku ketika baru saja mendarat di Kualanamu. “Mas Donny mah selalu Work Hard-Travel Harder”…..Sepertinya aku harus mengamini jargon dari temanku itu.

Menunggu di jemput apron shuttle bus.
Nah itu busnya datang….

Seperti mimpi saja, akhirnya bisa mengunjungi Sumatera Utara. Satu hal yang tak pernah terpikirkan sebelumnya. Memang harus begitu untuk menjelajah indahnya Indonesia. Tak perlu mikir panjang, berangkat saja….Kalau hilang ga akan kemana kan….Hahaha

Menjelajah Medan dimulai dari pintu ini….Yukss!

Lihat videonya disini: https://youtu.be/3Bwjm3VULPc

Cari tiket penerbangan dari Jakarta ke Medan melalui 12go Asia. Berikutnya linknya:  https://12go.asia/?z=3283832