Scoot Air TR 457 from Kuala Lumpur to Singapore (KUL-SIN)

SCOOT AIR….Low Cost Carrier (LCC) from Singapore, which its stocks are owned by Singapore Airlines.

Scoot Air TR457 flight path. Source from https://flightaware.com

Scoot is 22nd airlines which I have ever used. Through flight number TR 457 on regular route Kuala Lumpur (KUL) to Singapore (SIN), I firstly used Scoot Air service on March 31st, 2018. On that time, I boarded an Airbus A320 aircraft with 168 passengers in capacity.

Even though I ever used Tiger Mandala Airlines on November 26th, 2013 while heading to Bangkok and Tiger Air on January 11st, 2015 when I returned from Vietnam. Now the two airlines have merged into Scoot Air.

Look that ! Tiger Air identity in Scoot Air TR 457 plane.

Ambiguity of terminal where I would depart (whether from KLIA terminal 1 or KLIA terminal 2) made me a little nervous because departure list usually publishes 2 hours before flight. And of course, it takes time to move from KLIA2 to KLIA.

For international flights, I always start towards airport on 4 hours before flight time. So I left Westree Hotel on 05:30 and rushed to Skybus/Aerobus shelter which located in KL Sentral. Because distance from hotel to shelter is only 40 m, I only needed to walk for 3 minutes towards shelter.

Indian descent hotel security sharply watched me in inner door of lobby….Because I stood for a long time in middle of lobby door….I was seriously watching around….So quiet, I had to make sure that there wasn’t suspicious thing along road which I would pass towards KL Sentral.

Yesss….There aren’t any people on road….Fast walking. Like an racewalking athlete, I started to stay away from hotel. I arrived in shelter when bus was ready to leave.

With USD 3.1, I arrived at KLIA2 on 6:30. I immediately headed to information center to ask about terminal where TR457 would take off. On early morning, I disturbed information center officer with some questions because departure board didn’t display yet an information about TR457, so She had to pull keyboard and searching information for me….very kindly officer.

God…..my eyes glared while chewing Nasi Lemak (original food from Malaysia) with fried egg in corner of NZ Curry House….Look like a goat which was ruminating. It was a sign that I wasn’t ready to get early breakfast.

Yes, there wasn’t other choice, it was better to have breakfast in Indian restaurant with cheapest price before heading to 3rd floor for check-in, immigration and departure processes.

Departure Board in Departure Hall
Information Centre in Departure Hall
Departure Hall Area
Check-in counter no Z2-Z3 for Scoot Air TR457.
After passing immigration counter, I headed to waiting room at gate L3.

I entered waiting room on 08:05. In boredom of waiting, Vietnamese came to me and ask something:

Vietnamese: “Hi, Can you explain to me about my cigarette (while showing a pack of cigarettes which have been smoked two stumps). Can I bring it when entering Singapore?

Me : “Do you bring another one  or just this opened pack?. If you just bring it, you can savely entering Singapore.

Vietnamese: “No, I just bring it. So it’s savely. Thanks you.

Me: “You are welcome”.

Waiting room in front of gate L3.
After waiting for 20 minutes, finally boarding process begins.
Where was seat 14D?

Scoot Air is identical with yellow. The charm of young air crews was very fresh when their appeaybrance is clad in yeloow t-shirt and shallow.

Fly over Malacca Strait
The sky is really clear, very comfort to fly without turbulence.

After fllying about 1 hour and 15 minutes, I landed at Changi International Airport Terminal 2. Trying to leave Changi as soon as possible to go to Greendili Backpackers Hostel in Race Course Road and then ready to explore Singapore for 7th time.

Searching MRT map before entering Changi International Airport immigration counter.
Catch the MRT ! towards downtown.

Let’s go to Mustafa Center for lunch before exploring.

Scoot Air TR457 dari Kuala Lumpur ke Singapura (KUL-SIN)

SCOOT AIR….maskapai Low Cost Carrier (LCC) milik Negeri Singa yang kepemilikan sahamnya dikuasai oleh Singapore Airlines.

Lintasan terbang Scoot Air TR457. Sumber dari https://flightaware.com

Scoot sendiri masuk list ke-22 dari seluruh maskapai yang pernah kunaiki. Melalui nomor penerbangan TR457 dengan rute regular Kuala Lumpur (KUL) ke Singapura (SIN), Aku pertama kali menggunakan jasa Scoot Air  tertanggal 31 Maret 2018. Kali ini Aku menaiki pesawat berjenis Airbus A320 dengan kapasitas 168 penumpang.

Walaupun sebenarnya Aku pernah menggunakan Maskapai  Tiger Mandala pada 26 November 2013 saat menuju ke Bangkok dan Tiger Air pada 11 Januari 2015 saat kembali dari Vietnam. Kini kedua maskapai tersebut sudah merger ke dalam Maskapai Scoot Air.

Tuh kan sudah merger, masih ada identitas Tiger Air di badan pesawat Scoot Air TR457

Ketidakjelasan terminal asal keberangkatan (apakah dari KLIA terminal 1 atau KLIA terminal 2) membuatku sedikit gelisah karena biasanya Departure List baru keluar 2 jam sebelum penerbangan. Dan tentu perlu waktu untuk berpindah dari KLIA2 ke KLIA.

Untuk penerbangan internasional, Aku selalu memulai perjalanan menuju bandara 4 jam sebelum waktu penerbangan. Jadi Aku meninggalkan Westree Hotel pada pukul 05:30 dan bergegas menuju ke Skybus/Aerobus Shelter yang terletak di KL Sentral. Karena jaraknya cuma 40 m, Aku hanya perlu berjalan kaki selama 3 menit menuju shelter.

Security hotel keturunan India tajam memerhatikanku di pintu lobby bagian dalam….Lha iya, Aku berdiri lama ditengah pintu….clingak-clinguk kiri kanan kaya ayam mau nyebrang….Saking sepinya, Aku harus memastikan tak ada yang mencurigakan di sepanjang jalan yang akan kulewati menuju KL Sentral.

Yesss….Sepi, ndak ada orang….Kabuuurrrrrr. Bak atlit jalan cepat, Aku mulai menjauhi hostel. Aku tiba saat bus siap berangkat.

Dengan 12 Ringgit aku tiba di KLIA2 pada pukul 6:30. Setiba di KLIA2, Aku segera menuju information centre untuk menanyakan dimana terminal TR457 akan lepas landas. Pagi-pagi Aku sudah ngrepotin Si mbak India petugas information centre, karena Departure Board belum menampilkan informasi tentang TR457 maka Dia harus menarik keyboard dan mencarikan info untukku….Hadeuhhh, sudah manis….baik pulak si teteh….eh, si mbak.

Buseeettt….mataku melotot sambil mengunyah nasi lemak telur ceplok di pojokan NZ Curry House….kek kambing yang sedang memamah biak. Pertanda Aku tak bisa membohongi otak bahwa perutku belum siap bersarapan.

Ya memang tak ada pilihan lain, lebih baik sarapan di kedai makan India dengan harga paling murah sebelum menuju ke lantai 3 untuk proses check-in, proses imigrasi dan keberangkatan.

Departure Board di Departure Hall
Information Centre di Departure Hall
Departure Hall Area
Konter check-in Z2-Z3 untuk Scoot Air TR457
Setelah melewati konter imigrasi, Aku menuju ke ruang tunggu di gate L3.

Aku memasuki ruang tunggu pada pukul 08:05. Dalam kejenuhan menunggu, datang kepadaku wajah Vietnamese dan bertanya:

Vietnamese: “Hi, Can you explain to me about my cigarette (sambil menunjukkan sebungkus rokok yang sudah terhisap dua puntung). Can me bring it when entering Singapore?”

Aku : “Do you bring another one  or just this opened pack?. If you just bring it, you can savely entering Singapore.”

Vietnamese: “No, I just bring it. So it’s savely. Thanks you.”

Aku: “You are welcome”.

Ruang Tunggu di depan Gate L3
Setelah menunggu selama 20 menit, akhirnya boarding process dimulai.
Mana 14D….manaaaaa?

Scoot Air identik dengan warna kuning. Pesona pramugari-pramugara muda keturunan Tiongkok semakin segar ketika penampilan mereka terlihat berbalut t-shirt dan syall serba kuning.

Terbang diatas selat Malaka
Langit sungguh cerah, nikmat banget terbang tanpa turbulensi.

Setelah mengudara selama 1 jam 15 menit, Aku mendarat di Terminal 2 Changi International Airport. Berusaha secepat mungkin meninggalkan Changi untuk menuju ke Greendili Backpackers Hostel di bilangan Race Course Road dan selanjutnya siap mengeksplorasi Singapore untuk ke-7 kalinya.

Cari peta MRT sebelum masuk konter imigrasi Changi International Airport.
Catch the MRT ! Menuju pusat kota

Makan siang dulu yuk ke Mustafa Centre sebelum walking-walking.

Sebagai alternatif, tiket pesawat, kereta dan bus dari Kuala Lumpur ke Singapura bisa dipesan melaui e-commerce perjalanan 12go Asia

Traveling to Many Countries, Why Not?

Donny, I wonder, How do you travel so much?? Working in office makes me travel less since I have to ask for permission. How about you?

The question which arose in my WordPress App when I stuck in traffic jam on highway.…yesss.…Wulan “the cute” was a little curious why I can travel to many countries (yess….on January 2020, I has visited 25 countries).

Solo-traveling like marijuana.…but that’s for me, I don’t know how about you guys?.… If in three months I don’t travel, it will definitely make me “fall in depression (hahaha)”.… if depressed, I will usually stuck at corner of my desk.

Then definitely I will open my laptop and look for LCC (Low Cost Carrier) webs from various countries for cheap ticket.… that is a impact of my other strange habit….i.e I usually collect many airline tickets …. yes, I have tried 28 airlines during traveling as a backpacker.

Southeast Asia, East Asia and South Asia have been visited, next destination is Middle East….”You must go to Mecca” my mom said … “calm down,mom. I have a hajj ticket which is countdown in 9 years.… I hope I can “umrah” while waiting for Haj”, I answered.

Uppsss….Sorry, Wulan … I didn’t yet answer your question.

So these are why I can go to many countries:

  1. I have big intention to explore 100 countries.

Intention is like fuel. No intention means no action. If there is no action, I will be stuck forever in Jakarta.

My intention is visiting 100 countries in my life. It is meaning that I will set my foot in 60% from all country on earth.

Do Anyone want to join with me?

2. Just being a crazy backpacker.

Even my friends called me “Crazy Backpacker”.…look it:

Yes….

I’m crazy….I always buy my ticket without thinking.…the important thing is cheap and headed for a new destination.

I’m crazy …. Every time I meet friends, I’m always provoking them to join in my trip.

Putri, Anggi and Dini (they are friends in my office) always refuse if I invited them to traveling.

I’m crazy.…I often dream about traveling.

I’m crazy…. Every I receive my salary.…I murmured, “Which destination will I visit?”

I’m crazy….When entering Korea, I almost deported because only bring USD 100 without a credit card in exploring Busan and Seoul for 6 days.

I’m crazy.…I almost got freezed to die in India because I was at station and get train with open windows at 4 Celcius degrees for 12 hours because my train which its cheap ticket about USD 2,3 from Agra to New Delhi was delayed

The point is employee with minimum income like me must be a little “crazy” to travel around the world. If your salary is good, you can stay in 5 stars hotels when traveling.

It’s easy concept……

3. No day without itinerary

Even I have made cheapest itinerary for my next 2 years trip.…crazy.

it isn’t easy to make an itinerary for the next 2 years

Good planning will help you to make cheapest trips.

4. Mark your time! You will know when you can travel

Make long weeked holiday list and note your leave time from a previous year. Flipping through a desk calendar has become my bad habit. Even though all long weekend holidays have been marked, I afraid if miss some holiday in calender

5. Visiting countries in similar region at a time.

The ideal way in planning a trip is visiting several countries in similar region at a same time. Why? Yes, because they are close together, they can be visited in one trip. For example, last year I visited Dhaka (Bangladesh), Mumbai (India), Colombo (Sri Lanka) and Maldives.

6. Connecting flight can save my money

If I booked many connection flight…It’s mean I don’t have a lot of money. Connection flight in this article mean travel through a lot of countries before reaching the main destination.

Direct flight are usually expensive … because of it….finally I also known as “connecting backpacker” by all of my friends.

For example: Next.…before arriving in Dubai, I will visit first to Kuala Trengganu and Kuantan (Malaysia) then to Kochi (India).…tired, but challenging.


Do you want to join?….hahaha

Do you ever go to Kochi, India?

7. Surely, saving your money….

I can save USD 300 in a year from my daily meals budget. This just one of many way that I do:

well.…start from bring self lunch menu and eat it in city park when I work

And this USD 300 can pay for cost of meals, hotels and venues for travel twice. Just imagine !, except tickets, I only spent USD 200 to visit to Penang, Ipoh, Dhaka, Mumbai, Colombo and Maldives for 15 days… how can I do?

Watch out, don’t follow it … you can get sick….hahaha

8. Traveling every second which you have.…this is the concept of travelingpersecond.com

I usually use every bit of time for exploration. after meet my clients and before back to office, I usually take 30 minutes to visit a museum. So all my office-friends called me “The King of Museum”. How come, all museums in Jakarta have been visited by me, until I was confused about which next destination can be visit.

This is a example …. after meet customer, I can stop by at “Tebing Keraton”, Bandung

9. Extending my time when get duty in other town.

Getting duty to other city on Friday until Saturday are fun because I can extend on Sunday.

extend to Nusa Kambangan while on assignment to Cilacap
going to the “Watugong Pagoda” when extending after on assignments to Semarang.…and get bonus to meet ex-college friend

10. Traveling during office events, of course

When Marketing Conference event or Year End Party one in my company agendas can be changed to be semi-traveling by me.

visit “Borobudur temple” in third time because of Year End Party event
“Triwindu Market” in Marketing Conference to Solo

11. Pursue a bonus trip from my company

The marketing division in several companies provides bonus trips …

Well, I will work hard to get it….No say to failed.…

The important thing is I can travel for free and don’t reduce my leave. My leave can be took for other trip.

“Lengkuas Island Lighthouse” when got bonus trip to Belitung


8th Singapore trip because of achieving the target
Big Buddha in Phuket … Free again

Lots of other tips that aren’t enough to mention here guys … be patient, yess…

Hopefully I will finish my first book soon……

So, those are all of my behavior in traveling

Let’s traveling, guys.…traveling don’t have to be expensive … yes, right.


Traveling ke Banyak Negara, Kenapa Tidak?

Donny, I wonder, How do you travel so much?? Working in office makes me travel less since I have to ask for permission. How about you?

Pertanyaan yang mucul di WordPress app-ku saat macet di jalan tol….yesss… “si imut” Wulan ini keknya sedikit penasaran kenapa Aku bisa kelayapan ke banyak negara (iya juga ya….ga kerasa Januari 2020 nanti Insyaallah telah terkumpul 25 stempel imigrasi yang berbeda….#garuk2dagu).

Begini, solo traveling itu ibarat ganja….tapi itu buatku ya, ga tahu kalau kalian?….tiga bulan ga ngelayap aja pasti bikin depresi….kalau depresi ya biasanya sering nyempil di pojokan meja kerja di rumah.

Lalu pasti guwe bakalan betah mantengin laptop cari web LCC berbagai negara demi tiket murah….itu akibat dari kebiasaan anehku yang lain….yaitu mengoleksi tiket maskapai yang berbeda….yes, 28 maskapai telah kucicipi selama menjadi backpacker.

Asia Tenggara, Timur dan Selatan sudah khatam, nah berikutnya adalah Timur Tengah….”Ke Mekah leee, jangan ngelayap mulu !”…. (tenang mak, tiket haji hitung mundur 9 tahun lagi…tar umrah mah backpacker aja mak sembari nungguin haji….#ampuniakuyaAllah).

Addoohhh….Sorry ya, Wulan….belum kejawab juga pertanyaanmu….#garukkeningngadukkopi.

Jadi begini kenapa aku bisa ke banyak negara:

  1. Ya niatnya emang menjelajah banyak negara.

Niat itu ibarat bahan bakar. Ga ada niat maka ga ada action. Ga ada action ya guwe akan selamanya di Jakarta aja….#ampetua.

Niatku menyambangi 100 negara selama hidup. Artinya Aku akan menginjakkan kaki di 60% dari total negara di bumi.

Ada yang mau ikut aku? Japri aja……haseekkkk #ngarepdapatteman

2. Menjadi Backpacker Edan saja deh.

Bahkan teman sekantor pun memanggilku Backpacker Edan….ga percaya…nih:

Yes….

Guwe Edan….Issued tiket tanpa mikir…yang penting murah dan menuju destinasi baru.

Guwe Edan….Setiap ketemu teman selalu provokasi untuk gabung ngetrip

Putri, Anggi dan Dini pun cuman mantatin kalo diajak backpackeran….semprul tuh anak

Guwe Edan….ngimpi pun seringnya ngimpi jalan-jalan.

Guwe Edan….Setiap terima uang gaji…Gumaman pertama, “Ngetrip kemana ya?”

Guwe Edan….Masuk Korea hampir dideportasi cuma bawa uang sejuta empat ratus tanpa credit card buat 6 hari keliling Busan dan Seoul

Guwe Edan….hampir mati kedinginan di India karena berada di stasiun dan kereta jendela terbuka pada suhu 4 derajat selama 12 jam karena delay demi tiket murah 30 ribu Agra-New Delhi

Wah bisa ga kelar-kalar nih tulisan…..

Intinya buat orang penghasilan pas-pasan harus sedikit “edan” buat keliling dunia. Kalau gajimu gede nah kamu boleh tinggalin backpackeran…karena kamu bisa naik kelas menjadi Piknik-ers.

Gampang kan……

3. Tiada hari tanpa Itinerary

Bahkan trip 2 tahun ke depan pun sudah kubuat itinerary termurahnya….gileeee.


emang gampang bikin itinerary 2 tahun kedepan……pusing asli?…#ampenyolongwaktukerja

Merencanakan trip jauh hari akan membantumu dalam membuat perjalanan termurah:

4. Tandai waktu kapan Kamu bisa ngelayap

Buatlah list long weeked dan waktu cuti dari setahun sebelumnya. Membolak-balik kalender meja telah menjadi kebiasaan burukku. Padahal semua long weekend sdh ditandai, masih aja dibolak-balik tuh kalender berharap ada angka yang menjadi merah karena pusing dibolak-balik.

5. Mengunjungi negara se-kawasan sekali jalan.

Cara paling ideal membuat trip adalah mengunjungi beberapa negara sekawasan dalam satu waktu. Mengapa? Ya karena mereka berdekatan jadi bisa dilahap dalam sekali ngetrip. Contohnya akhir tahun lalu Aku mengunjungi Dhaka (Bangladesh), Mumbai (India), Colombo (Sri Lanka) dan Maldives.

6. Tiket ketengan menolong kantongmu

Kalau denger istilah Ngeteng…udah pasti Kamu ga punya uang. Ngeteng = jalan mutus-mutus melewati banyak tempat sebelum nyampai di tujuan utama.

Tiket direct biasanya kan mahal….karena dompet guwe tipis….akhirnya Guwe juga dikenal dengan sebutan backpacker ketengan…..

Contohnya: Next….sebelum sampai ke Dubai, Aku ngeteng dulu ke Kuala Trengganu dan Kuantan (Malaysia) lalu ke Kochi (India)…..lelah tapi asyekk


mau ngeteng bareng?….#japri

Kamu pengen ga sih mengunjungi tempat-tempat ya anti-mainstream kek Kochi gitu?

7. Banyak nabung lah yang pasti….

Guwe bisa berhemat 4 juta setahun dari uang makan harian. Tapi ya begini resikonya:


yah….gayamu lee….jalan2 ke luar negeri tapi ternyata bongkar bekel di taman kota saat kerja

Dan gilanya uang 4 juta itu bisa jadi biaya makan, hotel dan venue untuk 2x ngetrip. Kamu bayangin aja, diluar tiket Aku cuma habisin 2,5 juta untuk ke Penang, Ipoh, Dhaka, Mumbai, Colombo dan Maldives selama 15 hari….mau guwe ceritain?

Awas jangan diikuti ya…bisa kena thypus entar…hahaha

8. Jalan-jalanlah tiap detik sekalipun….inilah konsep lahirnya travelingpersecond.com

Aku biasanya memanfaatkan setiap waktu sedikitpun untuk eksplorasi. Pulang ke ketemu client kalau ada waktu 30 menit aja ya masuk museum. Makanya teman-teman kantor menjulukiku “The King of Museum”. Bagaimana tidak Museum se-Jakarta habis kubabat, sampai bingung mau kemana lagi.


Ini salah satu contohnya….keliling ke customer pun bisa mampir ke Tebing Keraton , Bandung

9. Extend ketika tugas ke luar kota.

Tugas luar kota di hari Jumát-Sabtu itu asyik karena Aku pasti bisa extend di hari minggu


contohnya ke Nusa Kambangan saat tugas ke Cilacap

atau ke Pagoda Watugong saat extend tugas ke Semarang….sekalian janjian ketemu teman satu kamar kos-kosan zaman kuliah

10. Traveling saat acara kantor tentunya

Marketing Conference atau Year End Party dalam perusahaan selalu gw rubah suasananya menjadi semi traveling


Melihat Borobudur ke-3 kalinya karena Year End Party Perusahaan



Pasar Triwindu dalam Marketing Conference ke Solo

11. Kejar bonus trip dari perusahaan

Divisi marketing di beberapa perusahaan menyediakan bonus trip…..

Nah itulah yang guwe kejar mati-matian walau target setingggi langit….

Yang penting guwe bisa traveling gratisan dan ga motong cuti tentunya.


Mercusuar Pulau Lengkuas saat bonus trip ke Belitong



Visit Singapore ke-8 karena capai target

Big Buddha di Phuket…..Gratisan lagi

Buanyak tips lain yang ga cukup disebutin disini guys….sabar ya…….

Mudah-mudahan Aku segera menyelesaikan buku pertamaku……

So Wulan, itulah kelakuanku selama ini……#nyengirgayabossman-mystupidboss

Ayo traveling, teman-teman….traveling ga harus mahal kok…..#halahprovokasi