Three Viewpoints in Phuket

My first post about Thailand isn’t about Bangkok as a capital city. But I will make you curious by presenting Phuket.

Imagining beauty of Phuket since 2013, I could really see it by naked eyes in 2019. For six years I could only see Phuket from a photo which was posted on my desk. Many reasons of course, why I must wait very long. Because of time, bustle and of course about budget….hihihi, I think the last one is my problem.

OK, by the way….

PHUKET….is an island-area province in south of Bangkok. If it is measured, its length is along Jakarta-Cikampek (about 70 km) and its width is only along East Jakarta to West Jakarta (about 36 km).

Phuket is indeed famous with its beach tourism. But for your information, 70% of its area are hills. That’s way, you can see the beauty of downtown and its beaches from above.

Based on this, before enjoying all beaches in Phuket, I did one thing that other tourists rarely do.…Yeah, I started to climb its hills to do ” Phuket helicopter view “.

That afternoon, Nok Air airline landed me at Phuket International Airport. Connected by airport bus, I was really dropped off in center of downtown. After checking in at Fulfill Phuket Hostel and lunch around it, I immediately rushed to rent a motorbike and went to a hill in northwest of hotel.

1.Khao Rang Viewpoint.

Khao Rang or Rang Hill is a viewpoint which located in north of Phuket. According to Khao Rang officer who I asked, Khao Rang usually visited by Phuket residents at night after work or on weekend to celebrate their holiday after 5 busy days at work.

Very lucky that I was there on Sunday afternoon, so it was very easy to find Phuket residents who were going back and forth

Needed about 10 minutes from Fulfill Phuket Hostel to actually get into Khao Rang through its south gate (there are two gates to go to Khao Rang, one in south and other one in north).

Parking my motorbike in a hurry because of my impatience to saw how Phuket face, I don’t care about many young couples who are seen sitting in every corner of Khao Rang.

I immediately looked around to determine from which point I will see Phuket. Yes.…that was the viewpoint that I was looking for:

A European style building is displayed at end of Khao Rang.

Oh God….Phuket which is bordered by coastline and insulated by small hills on each view sides makes me stunned for a long time and beat the sun heat.

Nice?….Why are you stunned?….hahaha
How nice is it?
Me and the view.

If you want to stay longer in Khao Rang, You can enjoy Phuket view while eating Thailand foods in Tunk Ka Cafe. If you don’t want to enter cafe because of expensive price, You can enjoy some snacks or coconut water in some food stalls outside restaurant.

Then what did I?….I didn’t buy anything….I prefered to go to next viewpoint.

2. Phuket’s Big Buddha

Out of Khao Rang parking area, I directed my motorbike to southwest. I would explore as far as 20 km towards Big Buddha statue by motorbike.

Through heat of Phuket’s streets, I stopped by in a traditional market in middle of trip. Sightseeing market to see local people trade, slowly I heard faint sound of Sundanese language (Sunda is other name of West Java, Indonesia) among boisterous tone of market.

“I have to find this person”, I thought. Approaching sound until I found two teenagers from Sukabumi (a district in West Java province) who are undergoing students exchange which become their Tourism Vocational School program. They were assigned in a resort at Phuket and were shopping at behest of resort’s head chef.

Leaving the market, I resumed my journey up winding hill to its summit.

I saw Chinese tourists rejoice on ATV to same place, even some European tourists could be seen heading to top of hill by jogging and walking.…It was crazy, that’s really far away.

I can say that it’is “combo venue”. Because besides getting a higher viewpoint, you will also enjoy beauty and sacredness of this statue.

Finally I arrived in Big Buddha.

Located on top of Nakkerd hill, this 45 meters in high statue was built in 2004.

Walk to end of giant statue plaza !, this is what you will get:

Guys.…that’s exotic appearance of Ao Chalong Bay….exotic like Jennifer Garner (upsss….You know my idol….hahaha)

Big Buddha became a closing trip of all my climbing on that Sunday.

I had to be patient to climb again next day.

3. Kao Khad View Point

Next day….

I would longer sit in Kao Khad, so I decided to enter Family Mart across my hotel to prepare some packed beans and soft drinks to enjoy beauty of Phuket.

Heading to south, I went through Phuket’s streets. I would cover a distance about 8 km now. Passing through traffic jams at several points of road which were being renovated and also through underpass project, I enjoyed local faces who were moving towards their respective livelihoods.

Viewpoint which isn’t so high made my motorbike easy to run faster and reached my destination in just 12 minutes.

Here is it, Kao Khad viewpoint :

Seeing from everyhere, the whole island really spoiled my eyes
Kao Khad beach….beautiful

So….after seeing some little scenery that I gave….Will you go to Phuket?

Tiga Viewpoint di Phuket

Tulisan pertamaku tentang Thailand tak akan kuambil dari Bangkok yang menjadi Ibukotanya. Tapi Aku akan membuatmu penasaran dengan menghadirkan Phuket.

Membayangkan keindahan Phuket sejak 2013, Aku baru benar-benar bisa melihat keindahan itu dengan mata telanjang pada 2019. Enam tahun lamanya Aku hanya bisa melihat Phuket dari sebuah foto yang kutempel di meja kerjaku. Banyak alasan tentunya kenapa harus selama itu. Mulai dari waktu, kesibukan dan tentunya dompet….hihihi, kayaknya masalahku yang terakhir itu deh.

OK, by the way….

PHUKET….merupakan sebuah propinsi ber-area pulau di sebelah selatan Bangkok. Jika diukur, panjangnya sepanjang Jakarta-Cikampek dan lebarnya hanya sepanjang Jakarta Timur ke Jakarta Barat.

Phuket memang terkenal dengan wisata pantainya. Tapi jangan salah, 70% wilayahnya adalah perbukitan. Artinya, Kamu bisa melihat keindahan kota dan pantainya dari atas.

Atas dasar itulah, sebelum menikmati segenap pantai di Phuket, Aku melakukan satu hal yang jarang dilakukan turis lainnya….Yes, Aku mulai menanjaki perbukitan itu untuk melakukan “Phuket helicopter view”.

Siang itu, maskapai Nok Air mendaratkanku di Phuket Internatonal Airport. Disambungkan dengan airport bus, Aku benar-benar diturunkan tepat di pusat kota. Selepas check-in di Fulfill Phuket Hostel dan lunch di sekitarnya, Aku segera bergegas menggeber sepeda motor sewaan ke sebuah bukit di barat laut hotel.

1.Khao Rang Viewpoint.

Khao Rang atau Rang Hill adalah sebuah viewpoint yang terletak di utara Phuket. Menurut petugas yang kutanyai, Khao Rang biasa dikunjungi penduduk Phuket di malam hari selepas penat bekerja atau di weekend untuk merayakan libur setelah 5 hari sibuk bekerja.

Kebetulan sekali Aku hadir disini pada Minggu siang, jadi sangat mudah menemukan warga Phuket yang hilir mudik.

Hanya perlu waktu sekitar 10 menit dari Fulfill Phuket Hostel untuk benar-benar masuk ke Khao Rang melalui gerbang selatan (ada dua gerbang untuk menuju Khao Rang, satu di selatan dan satu lagi di utara).

Memarkirkan motor dengan terburu-buru karena ketidaksabaranku melihat bagaimana wajah Phuket, Aku tak memperdulikan banyak pasangan muda-mudi yang terlihat duduk bermesraan di setiap sudut Khao Rang.

Aku segera melihat sekitar untuk menentukan dari titik mana akan melihat Phuket. Yes…..itu viewpoint yang kucari:

Sebuah bangunan gaya eropa terpampang di ujung Khao Rang.

Wadaaawww…..tata kota Phuket yang dibatasi dengan garis pantai dan tersekat-sekat dengan perbukitan kecil disetiap sisi pandang membuatku tertegun lama dan mengalahkan panasnya sengatan matahari siang itu.

Ciamik ga?….Kok diem
Ciaaaaa mikkkkk gaaaaa?……Kok cuma diliat bentar doing sih…..
Ciaaaamiiikkkkkkk kaaaannnnnnnn????????……………….komen donk

Jika mau lebih lama di Khao Rang, Kamu bisa menikmati Phuket sambil menyantap kuliner khas Negara Gajah Putih di Tunk Ka Cafe. Kalau ga mau masuk cafe karena mahal, Kamu cukup menikmati jajanan ringan atau air kelapa di beberapa stand makanan diluar restoran itu.

Lalu Aku?…..Kagak beli apa-apa…..Aku lebih memilih kabur ke viewpoint berikutnya.

2. Phuket’s Big Buddha

Keluar dari area parker Khao Rang, Aku mengarahkan sepeda motorku ke arah barat daya. Aku bersama motorku akan menjelajah sejauh 20 km untuk menuju patung Big Buddha.

Melewati panasnya jalanan Phuket, Aku menyempatkan mampir di sebuah pasar tradisional di tengah perjalanan. Menyibak seisi pasar untuk melihat orang-orang lokal berniaga, perlahan Aku mendengar sayup-sayup bahasa Sunda diantara riuh rendahnya nada pasar.

“Aku harus menemukan orang ini”, batinku. Kudekati suara itu hingga menemukan dua anak muda asal Sukabumi yang sedang menjalani pertukaran pelajar yang menjadi program sebuah SMK Pariwisata di daerahnya. Dia ditugaskan di sebuah resort di Phuket dan saat itu sedang berbelanja atas perintah sang kepala koki.

Meninggalkan pasar, Aku kembali meneruskan perjalanan mendaki bukit yang meliuk-liuk menuju puncak.

Kuperhatikan para turis asal China bersukaria menaiki ATV menuju ke tempat yang sama, bahkan beberapa bule terlihat menuju puncak bukit dengan ber-jogging dan beberapa berjalan kaki….gile, itu kan jauh banget.

Boleh dikatakan ini “combo venue”. Karena selain mendapatkan viewpoint yang lebih tinggi, Kamu juga akan sekaligus menikmati keindahan dan kesakralan patung ini.

Tibalah Aku di Big Buddha

Terletak di puncak Bukit Nakkerd, patung setinggi 45 meter ini dibangun pada 2004.

Berjalanlah ke ujung plaza patung raksasa itu, inilah yang akan Kamu dapatkan:

guys…itu penampakan Ao Chalong Bay yang eksotik….seeksotik Jennifer Garner (upsss….ketauan deh idola guwe).

Big Buddha menjadi trip penutup dari segenap pendakianku pada Minggu itu.

Aku harus bersabar untuk mendaki lagi dikeesokan hari.

3. Kao Khad View Point

Hari berikutnya….

Aku akan lebih lama duduk di Kao Khad, jadi kuputuskan memasuki Family Mart di seberang hotel untuk menyiapkan beberapa kacang kemasan dan soft drink untuk menikmati keindahan Phuket.

Menuju selatan, Aku kembali turun ke jalanan Phuket. Kali ini Aku akan menempuh jarak 8 km.  Melewati kemacetan di beberapa titik jalan yang sedang direnovasi hingga proyek pembuatan underpass, Aku menikmati wajah-wajah lokal yang sedang bergerak menuju ke tempat mencari nafkahnya masing-masing.

Viewpoint yang tak begitu tinggi memudahkan motorku untuk berjalan lebih kencang dan mencapai tujuan hanya dalam 12 menit.

Ini dia, Kao Khad viewpoint:

Dilihat darimanapun, seisi pulau itu sungguh memanjakan mata
Kao Khad beach….yuhuiiii

So…..setelah melihat sedikit pemandangan yang kuberikan….Maukah Kamu ke Phuket?