Macao and Shenzen Story Continued….

I saw Shekou Port Station’s gate at the front. It wasn’t clearly visible because it was directly heading to underground.

My Friend “The Fat” suddenly stopped my step to down the escalator after he called me to waited for him to bought something. Somehow the transaction happened, I only saw the Moslem trader gave code  an index finger and I saw “The Fat”  was carrying a hundred yuan. Ohhh … I thought he just buy a hundred Yuan.

OK … I just waited. Another trader came to helped him cutted the peanut and cashew nut cake then putted it on a small scales…. “a kilo”, I thought.

#patforehead …. “What is this, Don?”, “The Fat” felt sad and wanted me paid a half …. I asked him to paid all….it was no funny. “The Fat” often made unnecessary problems”.

Business Hotel 1

Apparently he must pay 400 Yuan for it….Crazy. Drama on Shekou Port toilet had continued to “the most expensive cake in the world” drama. A kilo of cake for IDR 800,000

OK….What was the next drama?

After the incident, I immediately rushed to the platform for going to Fumin Station. I would put my backpack in Shenzen FOMO Hostel.

business hotel2

Situation in Shenzhen Metro

Arriving at Fumin Station, I confidently walked along Jintian Road, I only needed to read a simple map. Turn right from exit gate, passed 2-junction then turn left at third-junction.

I couldn’t wait to checked-in in the tent room on rooftop Shenzen FOMO Hostel. Couldn’t wait for the night to enjoyed sky in Shenzhen by sleeping in a tent.

The final destination of a map that I brought was an apartment which was guarded by a fat security who only could speak Chinese language. I showed him the booking form … then he tried to explained as much as possible with sign language while speaking chinese language … yes, I still failed to understood … haha.

Then, a senior high school girl came, the security guard called her and told her to talked to me….Finally, he could speak english….”shutdown … shutdown”…. the security guard crossed his arms on his chest….owhh….the hotel was closed….closed because of bankrupt….OK, third drama had happened … the last one was really shocking.

I tried still relax before do next plan….finally, I stopped by at Mc Donald’s for lunch. Shelter bus was the best place to take a break whenever fatigued to brought a backpack on my back.

IMG-20160108-WA0078

Statue of Philosopher Zhuangzi in front of MC Donald’s

After lunch, I decided to went to Dongmen “backpacker area in Shenzhen” to looked for impromptu cheap hotel there.business hotel5Shopping complex situation in Dongmen

Arriving at Laojie Station “The Boss” looked for Local Sim Card. He wanted to called “Anggi” in Jakarta to booked a dormitory for us. While waiting for “The Boss”, I tried to sat on stairs in front of the shop. I approached a local girl who sat for waited someone.

“Do you know a hostel for backpackers near here?” … he took out his handphone from his bag….I thought she was understood.

But….evidently She gave me a English-Chinese translator application in her phone. Hahahahah ….So We finally talked via handphone. Every english question that I typed, she would read it in the Chinese column….so funny.

The conversation gave a conclusion for me to went to the end of a junction and there was a cheap hotel that had triple rooms.

Finally we stranded at Xin Chao Business Hotel. Only 300 Yuan for 3 person was required to enjoyed this business class hotel. It was OK for forgetting the sadness of 3 dramas all day in Shenzen.

business hotel3

Situation in front and in the room of Xin Chao Business Hotel

business hotel4

This is unique … Basement was marked with number -1 in elevator, a free snack was Sumedang (Indonesia) product….and unusual for me as Indonesian…hotel provided condoms in a desk….haha

At that night, I went to the fountain and light show on a cruise ship which was changed to a hotel and restaurant….and there was a fourth drama there.

Drama that always challenged me to travel anywhere …

 

Drama di Shenzen Berlanjut….

Pintu masuk Shekou Port Station terlihat didepan padangan. Pantas tak terlihat kentara karena gate langsung menuju ke bawah tanah.

“Si Gendut” tiba-tiba menghentikan langkahku menuruni escalator setelah berseru kecil untuk menunggunya membeli sesuatu. Entah bagaimana transaksi tadi terjadi, aku hanya melihat pedagang muslim itu memberi kode satu jari telunjuk dan kulihat “Si Gendut” membawa selembar seratus Yuan. Ohhh…..Hanya beli seratus Yuan.

OK lah…..kutunggu aja. Pedagang lain datang membantu si Bapak memotong kue kacang dan metenya kemudian menaruhnya di timbangan tangan kecil….”sekilo”, aku membatin.

#tepokjidatgelenggeleng….”Gimana ini, Don?”, Si Gendut terasa sedih dan memelas minta sumbangan ke guweh…..Kuminta dia bayar aja….terlanjurrrrr, rada sebel juga nih “Si Gendut kadang bikin masalah yang tak perlu”.

Business Hotel 1

Ternyata dia harus merelakan 400 Yuannya demi sekilo kue begituan…..hadeuh. Setelah drama di toilet Shekou Port…berlanjut ke drama kue termahal didunia. Masa iya kue sekilo harganya Rp. 800.000

OK….ayo drama lagi yang akan datang.

Pasca kejadian itu, Saya bergegas menuju ke platform untuk segera menuju Fumin Station demi menaruh backpack di Shenzen FOMO Hostel.

business hotel2

Suasana didalam Shenzen Metro

Sampai di Fumin Station, Aku menyusuri Jintian Road penuh percaya diri karena aku hanya perlu membaca peta sederhana. Lurus ke kanan stasiun, lewati 2 pertigaan lalu belok kiri.

Aku ga sabar segera check-in di kamar tenda di rooftopnya  Shenzen FOMO Hostel. Ga sabar menuju malam untuk menikmati langit di Shenzen dengan tidur di dalam tenda.

Spot tujuan dari peta yang kubawa ternyata mengantarkanku pada gerbang apartemen yang dijaga satu security tambun yang hanya bisa berbahasa mandarin. Kutunjukkan booking form….lalu dia berusaha menjelaskan sekuat tenaga dengan bahasa isyarat sambal bibirnya berbicara mandarin…..yesss, aku tetap gagal faham…..hadeuh.

Datanglah gadis SMA mau masuk gerbang apartemen, si satpam memanggilnya dan suruh ngomong ama guweh…..”shutdown…shutdown” (siapa yang nyalain komputer yaks)….si satpam menyilangkan tangannya di dada…..owh….hotelnya closed…..closed bubar yaaa bukan tutup jam kerja. OK drama ketiga terjadi….yang terakhir ini menohok banget.

Tenangkan diri dulu sebelum bertindak selanjutnya…..mampirlah diriku di Mc Donald’s untuk lunch siang itu. Halte bus menjadi tempat terbaik untuk rehat setiap kali kelelahan membawa backpack yang semakin berat di punggung.

IMG-20160108-WA0078

Patung Filsuf Zhuangzi di depan MC Donald’s

Setelah lunch, kuputuskan untuk pergi ke Dongmen “area backpacker di Shenzen” untuk mencari hotel dadakan yang murah tentunya.

 

business hotel5Suasana pertokoan di Dongmen

Setiba di Laojie Station “Si Boss” gatel juga untuk cari Local Sim Card supaya bisa minta bantuan “Si Anggi” di Jakarta cariin dormitory buat kita. Sembari nunggu “Si Boss” beli Sim Card dan telpon sana sini, Aku coba duduk di tangga depan pertokoan. Kudekati cewek lokal yang entah duduk nunggu siapa.

Do you know a hostel for backpacker near here?“…..dia keluarkan handphone dari tasnya…..Asyik keknya ngerti nih cewek….Dapat hotel kita.

Lahhh…..ternyata dia sodorin aplikasi English-Mandarin Translator. Hahahahah….Jadi kita berdua akhirnya ngobrol via handphone. Setiap pertanyaan kuketik di kolom english dan dia akan membacanya di kolom mandarin….Lucu euyyy.

Perbincangan itu membuahkan petunjuk bagiku untuk pergi ke ujung pertigaan dan ada hotel murah yang punya kamar triple.

Akhirnya terdamparlah kita di Xin Chao Business Hotel. Hanya perlu patungan 100 Yuan per orang untuk menikmati hotel kelas business ini. OK lah…..untuk melupakan kesedihan 3 drama yang kulalui seharian di kota itu.

business hotel3

Suasana di depan dan dalam kamar Xin Chao Business Hotel

business hotel4

Nah ini unik….basement ditandai dengan nomor -1 di lift, free snack hotel adalah produk Sumedang dan heboh…..disediain kondom cuy…wkwkwk

Malam itu juga aku pergi menuju pertunjukan air mancur dan cahaya di sebuah kapal pesiar yang dirubah menjadi tempat makan…..dan ada drama keempat disitu.

Drama yang selalu membuatkan tertantang untuk berkelana kemanapun……