Namsan Tower Without Love Padlock

After returning from Banpo Bridge in Seocho District, I immediately rushed to bed to prepare myself for tomorrow’s adventure. Tomorrow was my last chance to enjoy Seoul because the day after tomorrow I had to leave to my homeland.

Huhuhu….Sad

—-****—-

The morning sun shone through the window in the sloping wall of hotel’s room. The hour hand had passed eight number. After morning prayer, I slipped back under blanket, refusing cold morning air which was able to penetrate window pane.

Realizing that I overslept, I jumped out of the bunk bed, grabbed a toiletries bag and an orange microfiber towel, then wet my body with a warm shower of Kimchee Guesthouse Sinchon. The other occupants were still asleep, continuing their respective dreams, faint light snoring could be heard from the inn corridor. Lucky me, that was an opportunity to linger in the shared bathroom.

Actually, my habit of lingering in the bathroom when traveling always has an excuse. That consistent warm showers hit my calf muscles is the most effective fatigue-relieving therapy. No need to look for the services of a masseuse to make the body fresh again.

After showering and fully dressed in winter equipments, I went down to the first floor and chose to sit for a while in the shared-lobby. Joined by some diligent tourists, they were the first to get up and ate their breakfast which they had prepared in the inn’s refrigerator. Several beautiful tourists from “Land of Red Bears” and a group of travelers from “Matador Country” looked solemn with their own homemade breakfast.

I? ….Yup, I was just a little busy opening the map and trying to make a visitation pattern that day. As soon as they finished their breakfast and started to leave the shared-lobby, I also left the inn. I didn’t know where they were going, but I had determined myself to go to the “Tower of Love”, especially if not Namsan Tower, a television transmitter tower as high as 237 meters and 52 years old.

Before entering Hongik University Station, I carried out my morning ritual, which was breakfast with the same menu formula, cup noodles and packaged white rice, bored but had no choice.

Can you afford to eat like this for four days?….Hahaha.

Repeating the habit of fighting boredom, I shouted “Kamsahamnida” to the cashier before exiting 7-Eleven. Usually I always waited for the cashier to wave before exiting convenience store’s door. Getting the wave I meant, I finally got out of the convenience store and fast stepped towards Seoul Metro Line 2 platform.

A few seconds after Seoul Metro stopped at the platform, I jumped in. The quiet morning atmosphere made the Seoul Metro line of carriages looked deserted. The iron snake began to exploring the underground passages. Station after station I quickly passed until finally I got off at Euljiro sam (3)-ga Station to change to Seoul Metro Line 3. Now my last destination was Chungmuro ​​Station.

It took almost thirty minutes to arrive at Chungmuro ​​Station. At the final destination, I exited the gate, then rushed to find a bus stop which would be passed by bus number two to get to Namsan Tower.

Not even five minutes of waiting, the bus arrived. I took a seat in the middle and in an instant dissolved following the groans of bus engines as I climbed the road about two kilometers from Chungmuro ​​Station.

Slowly but surely, the bus arrived at Namsan Tower courtyard. The bus stops at a long bus stop to share with other numbered buses.

The distance between Namsan Tower and bus stop, which was around 600 meters, must be taken with a swing of my steps. Finally I had to be willing to pant for the rest of path to Namsan Tower. In the middle of my step, I didn’t have time to feel the gasping because I often stopped and was fascinated by the scenery below which showed the beauty of Seoul from the height of Mount Namsan. I could imagine if the night comes….How beautiful.

In front of Namsan Tower or N Seoul Tower as its official name.

Climbing Namsan Tower is indeed synonymous with lovebirds’ love. At the top of tower, lovers will buy a padlock, then naming the padlock with their names, which are then marked with a red heart. Then the couple will lock the padlock on a long display case which displays various love locks from several periods of time.

Well….What should I write when I buy a padlock?

Ups….Who’s in love?

Namsan Tower in addition to presenting an aerial landscape of Seoul, also offers several well-known restaurants which might be cheap for those who are intoxicated with romance, for me it makes no difference, restaurants are still expensive items.

Visiting Namsan Tower does feel bland if you do it alone. That’s the reason why I didn’t linger on top. I decided to get off and chose to sip coffee made by G-25 minimarket across from bus stop.

Entering the mini market, brewing a cup of hot coffee, then sipping it slowly. But I continued to be filled with curiosity with every sip. I continued to observe the passing of buses with different numbers, not just the number 2 bus like the one I was riding earlier.

“Is it possible if I can find a bus which can directly go to Namdaemun Market from here without having to return to Chungmuro ​​Station”, I critically thought with curiosity.

I decided to take a sip of black coffee while walking towards the long bus stop opposite the mini market. I was so solemn ‘combing one by one the route boards attached to the bus stop.

“Yes…I get it”, I cheerfully exclaimed when I found bus number 402 which could directly take me to Namdaemun Market from Namsan Tower.

So I just had to wait for the bus while I finish my coffee………

Namsan Tower Tanpa Gembok Cinta

<—-Kisah Sebelumnya

Sepulang dari Banpo Bridge di Distrik Seocho, aku langsung bergegas tidur demi menyiapkan diri untuk petualangan esok hari. Esok adalah kesempatanku terakhir kali untuk menikmati Seoul karena lusa hari aku harus bertolak ke tanah air.

Huhuhu….Sedih

—-****—-

Sinar matahari pagi menyeruak melewati jendela di tembok miring kamar. Jarum jam telah melewati angka delapan. Usai shalat subuh tadi, aku kembali menyelinap di balik selimut, menolak dinginnya udara pagi yang mampu menembus kaca jendela.

Sadar diri kesiangan, aku melompat dari bunk bed, menyambar toiletries bag dan microfiber towel warna oranye, lalu membasahi badan dengan guyuran hangat shower Kimchee Guesthouse Sinchon. Penghuni lain masih terlelap melanjutkan mimpinya masing-masing, dengkuran-dengkuran ringan sayup terdengar dari koridor penginapan. Beruntunglah aku, inilah kesempatan untuk berlama-lama di shared bathroom. Sebetulnya kebiasaanku berlama-lama di kamar mandi saat bertraveling selalu menyimpan sebuah alasan. Bahwa siraman air hangat yang konsisten menghantam otot betis adalah terapi penghilang lelah terefektif. Tak perlu mencari jasa tukang pijat untuk membuat badan kembali segar.

Usai mandi dan berpakaian musim dingin dengan lengkap,  aku turun ke lantai satu dan memilih duduk sejenak di shared-lobby. Bergabung dengan beberapa turis yang rajin, merekalah yang sudah terlebih dahulu bangun dan menyantap sarapan yang sudah mereka siapkan di kulkas penginapan. Beberapa turis cantik “Negeri Beruang Merah” dan sekelompok traveler “Negeri Matador” tampak khusyu’dengan sarapan pagi buatan mereka masing-masing.

Aku? ….Yups, aku hanya sedikit sibuk membuka peta dan mencoba membuat pola visitasi hari itu. Begitu mereka usai bersarapan dan mulai meninggalkan ruangan, maka aku pun ikut meninggalkan penginapan. Entah mereka mau kemana tetapi aku telah memantapkan diri menuju “Menara Cinta”, apalagi kalau bukan Namsan Tower, julangan pemancar televisi setinggi 237 meter dan telah berusia 52 tahun.

Sebelum memasuki Stasiun Hongik University, aku melaksanakan ritual pagi, yaitu sarapan dengan rumus menu yang itu-itu saja, cup noodle dan nasi putih kemasan, bosan tapi tak ada pilihan.

Mampu ga kamu, empat hari makan beginian melulu?….Saran terbaik, jangan nggembel ke Korea kek guweh.

Mengulang-ulang kebiasaan untuk melawan kebosanan, aku berteriak “Kamsahamnida” kepada kasir sebelum keluar dari 7-Eleven. Biasanya aku selalu menunggu sang kasir melambaikan tangan sebelum keluar dari pintu minimarket. Mendapatkan lambaian tangan yang kumaksud, akhirnya aku benar-benar keluar dari minimarket dan berderap menuju platform Seoul Metro Line 2.

Beberapa detik setelah Seoul Metro singgah di platform,aku melompat masuk. Nuansa pagi yang sepi membuat barisan gerbong Seoul Metro tampak lengang. Ular besi itu mulai menelusuri lorong-lorong bawah tanah. Stasiun demi stasiun kulewati dengan cepat hingga akhirnya aku turun di Stasiun Euljiro sam (3)-ga untuk berpindah menuju Seoul Metro Line 3. Kini sasaran terakhirku adalah Stasiun Chungmuro.

Memerlukan waktu hampir tiga puluh menit untuk tiba di Stasiun Chungmuro. Di tujuan akhir itu, aku keluar dari gate, lalu bergegas mencari halte yang akan dilewati oleh bus bernomor dua untuk menuju Namsan  Tower.

Belum juga lima menit menunggu, bus itu tiba. Aku mengambil tempat duduk di tengah dan dalam sekejap larut mengikuti erangan mesin bus kala menanjaki jalanan berjarak sekitar dua kilometer dari Stasiun Chungmuro.

Perlahan tapi pasti, bus itu sampai juga di pelataran Namsan Tower. Bus berhenti pada sebuah halte nan panjang untuk berbagi dengan bus bernomor lain.

Jarak Namsan Tower dan halte bus yang berkisar 600 meter harus ditempuh dengan ayunan langkah. Akhirnya aku harus rela terengah-engah menanjaki jalur sisa menuju Namsan Tower. Di pertengahan langkah, engahan itu ternyata tak sempat kurasakan karena aku justru sering berhenti dan terpesona melihati pemandangan di bawah sana yang memamerkan keindahan Seoul dari ketinggian Gunung Namsan. Bisa dibayangkan jika malam tiba….Betapa indahnya.

Di depan Namsan Tower atau N Seoul Tower nama resminya.

Menaiki Namsan Tower memang identik dengan percintaan pasangan kekasih. Di atas tower, pasangan kekasih akan membeli sebuah gembok, lalu menamai gembok itu dengan nama mereka berdua yang kemudian dibubuhi tanda hati berwarna merah. Kemudian pasangan tersebut akan menguncikan gemboknya pada sebuah etalase panjang yang memajang beragam gembok cinta dari beberapa kurun waktu.

Yah….Aku nulis apa dong kalau beli gembok?

Duh….Siapa saja tuh yang jatoh cinta?

Namsan Tower selain menyajikan lansekap aerial kota Seoul, juga menawarkan beberapa resto kenamaan yang mungkin akan terasa murah bagi mereka yang dimabuk asmara, kalau buat saya ya ndak ada bedanya, tetap aja restoran adalah barang mahal.

Kunjungan di Namsan Tower memang terasa hambar jika dilakukan sendirian. Itulah alasan mengapa aku tak berlama-lama di atas. Aku memutuskan turun dan memilih menyeruput kopi buatan G-25 minimarket di seberang halte.

Memasuki minimarket, menyeduh secangkir kopi panas, lalu menyeruputnya perlahan. Tetapi aku terus diliputi rasa penasaran di setiap seruputan. Aku terus mengamati lalu lalang bus dengan nomor yang berbeda-beda, bukan bus no.2  saja seperti yang kutunggangi tadi.

Apa mungkin aku bisa mencari bus yang bisa langsung menuju Namdaemun Market  dari sini tanpa harus kembali ke Stasiun Chungmuro”, batinku kritis penuh rasa ingin tahu.

Kuputuskan menyeruput kopi hitam sambil berjalan menuju halte panjang di seberang minimarket. Aku begitu khusyu’ menyisir satu demi satu papan rute yang tertempel di halte. “Yes…I get it”, aku berseru riang ketika menemukan bus bernomor 402 yang secara langsung dapat membawaku menuju Namdaemun Market dari Namsan Tower.

Jadi aku hanya perlu menunggu bus saja sembari menghabiskan kopi………

Kisah Selanjutnya—->